Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
logo ypaat

Συνάντηση σχετικά με την εφαρμογή γεωργοπεριβαλλοντικών πρακτικών στους ορυζώνες

Στις 29 Ιουλίου 2016 πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης συνάντηση σχετικά με την εφαρμογή γεωργοπεριβαλλοντικών πρακτικών στους ορυζώνες.

Η συνάντηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου και της Μονάδας Προγραμματισμού της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, στη διοργάνωση της οποίας  συνέβαλλε σημαντικά ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, είχε ως αντικείμενο τον τρόπο εφαρμογής της δράσης 10.1.7. «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του ΠΑΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Ριζοπαραγωγών Χαλάστρας και Σερρών, της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας, του ΓΟΕΒ Λαγκαδά – Θεσσαλονίκης, του Ινστιτούτου Σιτηρών του ΕΛΓΟ «Δήμητρα», της ακαδημαϊκής κοινότητας καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής και των Ειδικών Υπηρεσιών Διαχείρισης και Εφαρμογής του ΠΑΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκαν τα βασικά σημεία της δράσης. Η δράση αφορά στην κατάκλυση των αγροτεμαχίων με νερό πριν την περίοδο σποράς (ψευδοσπορά), προκειμένου να φυτρώσουν τα ζιζάνια, και στη συνέχεια στην καταπολέμησή τους με μηχανική κατεργασία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται  η μείωση της χρήσης των ζιζανιοκτόνων με προφανή θετικά αποτελέσματα για τη βιοποικιλότητα, την ποιότητα του νερού και τη δημόσια υγεία. Πρόκειται για εγκεκριμένη δράση του ΠΑΑ, διάρκειας πέντε ετών.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τεχνικά θέματα ως προς την εφαρμογή της δράσης και έγιναν προτάσεις για την επίλυση προβλημάτων που ενδεχομένως να αποτελέσουν εμπόδιο στην επιτυχή εφαρμογή της. Η πλειοψηφία των φορέων τοποθετήθηκε θετικά ως προς τα αναμενόμενα αποτελέσματά της, ενώ και οι εκπρόσωποι των ριζοπαραγωγών έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καινοτόμο και φιλοπεριβαλλοντική αυτή πρακτική. Επιπλέον, έγινε ένα πρώτο βήμα δικτύωσης για τη δημιουργία μιας κοινότητας ανταλλαγής πληροφοριών που και στο μέλλον θα είναι σε επικοινωνία για την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν στην ριζοκαλλιέργεια.

Μοιραστείτε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn