Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
logo ypaat

ENRD – Newsletter Απρίλιος 2022

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του ENRD για το μήνα Απρίλιο του 2022.

Διαβάστε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

  • Το έργο του μήνα: Τα κεφάλαια της ΚΑΠ υποστηρίζουν την ανθεκτικότητα των θρεπτικών τροφίμων στην Ιταλία

Οι βασικοί στόχοι της στρατηγικής «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» περιλαμβάνουν τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, της διατροφής και της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή, θρεπτικά, βιώσιμα τρόφιμα. Η υποστήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) βοηθά τα κράτη μέλη να επιτύχουν αυτούς τους στόχους και ένα ιταλικό πρόγραμμα δράσης για το κλίμα από την Società Agricola Terre Sabine δείχνει πώς η ΚΑΠ μπορεί να το επιτύχει και μακροπρόθεσμα. Οι κρίσεις υγείας, κλίματος και συγκρούσεων στην Ευρώπη υπογραμμίζουν τη σημασία της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής για τους πολίτες της ΕΕ. Η ΚΑΠ μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της αυτονομίας των προμηθειών υγιεινών φυτικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών. Ένα από τα πολλά παραδείγματα έργου ΚΑΠ βρίσκεται στην περιφέρεια του Λάτσιο της Ιταλίας, όπου η διατροφική, οικονομική και περιβαλλοντική αξία των κερασιώνων έχει προστατευθεί από κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που καλύπτουν το 80% του κόστους προστασίας από το χαλάζι. Τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης καλής πρακτικής διασφαλίζουν την ασφάλεια των προμηθειών υγιεινών τροφίμων προσαρμόζοντας τις πρακτικές παραγωγής φρούτων για την καλύτερη αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών κινδύνων.

  • Απλοποίηση και ενίσχυση των γεωγραφικών ενδείξεων για τα τρόφιμα

Προτείνονται νέα μέτρα απλούστευσης για την ενίσχυση και τη βελτίωση του υφιστάμενου συστήματος Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΓΕ). Οι αναθεωρημένες διαδικασίες ΓΕ στοχεύουν στην ενίσχυση του αριθμού των ποιοτικών προϊόντων, προς όφελος των αγροτικών οικονομιών, στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην προστασία της παγκόσμιας φήμης των τροφίμων της ΕΕ. Οι ΓΕ των κρατών μελών παρέχουν υψηλά πρότυπα ποιότητας τροφίμων και διασφαλίζουν ότι η πολιτιστική, γαστρονομική και τοπική κληρονομιά διατηρείται και πιστοποιείται ως αυθεντική στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι αναθεωρημένες προτάσεις ΓΕ που δημοσιεύθηκαν στα τέλη Μαρτίου σχεδιάζουν τον εκσυγχρονισμό και τη συγχώνευση των διαφορετικών τεχνικών και διαδικαστικών κανόνων στο πλαίσιο μιας ενιαίας απλουστευμένης διαδικασίας εγγραφής ΓΕ για  τους αιτούντες από την ΕΕ και τις τρίτες χώρες. Η εναρμόνιση αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα του ΓΕ μειώνοντας τις χρονικές περιόδους μεταξύ της υποβολής και της καταχώρισης των αιτήσεων ΓΕ.

  • Ενίσχυση του κοινωνικού κεφαλαίου στην ύπαιθρο της Ιρλανδίας

Η ικανότητα του LEADER να εμπνέει την αγροτική καινοτομία και την οικοδόμηση κοινωνικού κεφαλαίου στην αγροτική Ευρώπη προσωποποιείται από ένα παράδειγμα ιρλανδικού έργου συνεργασίας. Αυτό αξιοποιεί τις ψηφιακές ευκαιρίες για τη δικτύωση των ντόπιων γύρω από κοινά ενδιαφέροντα αγροτικής ανάπτυξης. Το έργο https://www.innovating.ie/ καλύπτει έξι περιοχές ΟΤΔ κατά μήκος της συνοριακής περιοχής της ΕΕ με τη Βόρεια Ιρλανδία. Παρέχει ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο για τους κατοίκους της υπαίθρου για να τονίσουν τις δικές τους προτεραιότητες, ενδιαφέροντα, προκλήσεις και ιδέες που θα μπορούσαν να προωθηθούν μέσω έργων αγροτικής ανάπτυξης. Οι άνθρωποι διαφημίζουν πρώτα τις προτάσεις τους στον ιστότοπο σε μια Τράπεζα Προκλήσεων. Στη συνέχεια, εάν αρκετοί ντόπιοι εγκρίνουν συλλογικά την πρόταση που υποβλήθηκε, ένα δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει εκπαίδευση για την ανάπτυξη ικανοτήτων για την ανάπτυξη ενός έργου που θα μπορούσε να εφαρμόσει την πρόταση. Οι ανάγκες κατάρτισης που έχουν ήδη εντοπιστεί περιλαμβάνουν ζητήματα σχετικά με την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, τη διατήρηση των οικοτόπων και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Το παράδειγμα της Ιρλανδίας δείχνει πώς η υποστήριξη LEADER ενισχύει και διατηρεί το κοινωνικό κεφάλαιο στην αγροτική Ευρώπη.

καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn