Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
logo ypaat

EIP – AGRI, Μελέτη αξιολόγησης Επιχειρησιακών Ομάδων ΕΣΚ

Κατά τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης (RDC) που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου 2019 στις Βρυξέλλες, παρουσιάστηκε από στέλεχος της DG AGRI μελέτη για την αξιολόγηση του έργου των επιχειρησιακών ομάδων (ΕΟ) της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας (ΕΣΚ). Η μελέτη αξιολογεί το έργο των επιχειρησιακών ομάδων έως και το πρώτο τρίμηνο του 2018, δίνει στατιστικά στοιχεία για τις 600 επιχειρησιακές ομάδες σε 14 κ-μ που είχαν δραστηριότητα στο διάστημα αυτό, εξετάζει αναλυτικά 9 επιχειρησιακές ομάδες και εξάγει συμπεράσματα.

Τα βασικά σημεία που παρουσιάστηκαν είναι τα ακόλουθα:

  1. 29% των ΕΟ είχαν αντικείμενο την διαχείριση πόρων, 18% την ασφάλεια τροφίμων/ προϊόντων, 14% την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα/ ανταγωνιστικότητα.
  2. Οι κύριοι λόγοι για τη δημιουργία των ΕΟ ήταν: η βελτίωση των τρεχουσών πρακτικών (90%), η επίλυση πρακτικών προβλημάτων των αγροτών (85%), η δυνατότητα σύνδεσης της έρευνας με την αγροτική παραγωγή (85%), όπως και η εφαρμογή ελπιδοφόρων καινοτομιών σε πραγματικές συνθήκες (80%).
  3. Πάνω από το 90% των ΕΟ έχουν δημιουργήσει σχέσεις με οργανισμούς/ πρωτοβουλίες εκτός της εταιρικής σχέσης ή σχεδιάζουν να το κάνουν. Έχει ξεκινήσει η επικοινωνία μεταξύ των ΕΟ, μέσω ιστοσελίδων, συναντήσεων κλπ, ενώ διευρύνεται και η επικοινωνία μεταξύ των εταίρων διαφορετικών ΕΟ.
  4. Έχει επιβεβαιωθεί το μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ΕΟ: μέχρι τώρα έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1000 ΕΟ, με το 91% αυτών να έχουν θετική άποψη για την εμπειρία τους ως ΕΟ και να συστήνουν και σε άλλα πρόσωπα/ οργανώσεις τη συμμετοχή τους σε ΕΟ. Οι εταίροι των ΕΟ υπογραμμίζουν ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν με άλλες εθνικές ή ενωσιακές πηγές χρηματοδότησης.
  5. Οι ΕΟ εστιάζουν στην αντιμετώπιση των αναγκών των αγροτών, προωθώντας τις βασικές ανάγκες/ προκλήσεις τους, συνδέοντας τους με εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, ενώ βοηθούν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων, εργαλείων και λύσεων που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από τους αγρότες.
  6. Οι ΕΟ μπορούν να προετοιμάσουν το έδαφος και να κινητοποιήσουν του αγρότες για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.
  7. Οι ΕΟ ανακαλύπτουν τις δυνατότητες συνεργασίας πέραν του δικού τους επιχειρηματικού σχεδίου και ενδιαφέρονται να το εξερευνήσουν περισσότερο.
  8. Πρέπει να διευκολυνθεί περισσότερο η πρόσβαση σε πληροφορίες για τους σκοπούς και τις προσεγγίσεις των ΕΟ, για να διευκολυνθούν οι επαφές των ΕΟ με άλλες ΕΟ, προγράμματα Η2020 κλπ.

Δείτε την παρουσίαση εδώ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις ΕΟ, στην ιστοσελίδα του EIP-AGRI: https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en/publications/eip-agri-operational-groups-assessment-2018

Σχετικά αρχεία
Μοιραστείτε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn