Το έργο αυτό αφορά στην ανακαίνιση τεσσάρων ερειπωμένων παραδοσιακών οικημάτων και τη μετατροπή τους σε δύο επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες και δύο τουριστικές βίλες, στον Εμπορειό, στο ηφαιστιογενές νησί της Νισύρου. Οι εργασίες ανακαίνισης διενεργήθηκαν με βάση τους κανονισμούς δόμησης και με σεβασμό στη γνώση και την εμπειρία σχετικά με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του νησιού.
Την τελευταία δεκαετία, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέπτεται το χωριό, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι απαραίτητες εγκαταστάσεις που θα εξασφάλιζαν τη διαμονή τους. Η συγκεκριμένη ανάγκη οδήγησε στη δημιουργία των τεσσάρων παραδοσιακών τουριστικών καταλυμάτων με στόχο την αναζωογόνηση και την προβολή τού για πολλές δεκαετίες εγκαταλελειμμένου οικισμού του Εμπορειού.
Αποτελέσματα
Η ανακαίνιση των τεσσάρων οικημάτων και η μετατροπή τους σε τουριστικά καταλύματα συνέβαλε στην οικονομική ανάπτυξη και τη στεγαστική αναβάθμιση της περιοχής και ειδικότερα στη στήριξη της απασχόλησης σε διάφορους τομείς όπως τεχνίτες, εργάτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, αρχιτέκτονες και προμηθευτές, γεγονός που στήριξε οικονομικά πολλές οικογένειες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Το χωριό άρχισε να αναπτύσσεται με έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό κατοίκων που ζουν μόνιμα ή ανά διαστήματα στο χωριό, ενώ παράλληλα αναβίωσε η τοπική παράδοση, τα έθιμα και ο τοπικός πολιτισμός. Οι τοπικές εορταστικές εκδηλώσεις προσελκύουν σήμερα περισσότερους επισκέπτες, γεγονός που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομικής και πολιτιστικής δραστηριότητας του τόπου. Επίσης, διασώθηκαν και επικοινωνήθηκαν μέθοδοι οικοδόμησης της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του εστιατορίου και των τουριστικών καταλυμάτων, ήταν η αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, καθώς και οι ημέρες διαμονής των επισκεπτών. Όλο και περισσότεροι επισκέπτες έρχονται για να γνωρίσουν το νησί και ιδιαίτερα το χωριό, μερικοί εκ των οποίων ενδιαφέρονται να αποκτήσουν εδώ ακίνητη περιουσία. Άρχισαν να χτίζονται καινούρια σπίτια στην περιοχή, γεγονός που αναζωογόνησε την τοπική οικοδομική δραστηριότητα, έναν κλάδο που υπέφερε κατά την περίοδο της ύφεσης.
Σήμερα, στον Εμπορειό υπάρχουν δύο εστιατόρια: το ένα λειτουργεί εποχικά για 5 μήνες και το άλλο λειτουργεί όλο τον χρόνο. Μετά τη δημιουργία των καταλυμάτων, δυναμικότητας 22 κλινών, άνοιξε ένα καφέ- μπαρ το οποίο λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες.