Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών
logo ypaat

ENRD – Newsletter Νοέμβριος 2021

Δημοσιεύτηκε το Ενημερωτικό Δελτίο του ENRD για το μήνα Νοέμβριο του 2021.

Δείτε ενδιαφέροντα θέματα όπως:

  • Το έργο του μήνα: Οι ιδιοκτήτες δασών στη Σλοβακία λαμβάνουν υποστήριξη για τη βιωσιμότητα

Τα κράτη μέλη χρησιμοποιούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) για να συγχρηματοδοτήσουν ένα ευεργετικό φάσμα δράσεων που διατηρούν τους δασικούς πόρους της ΕΕ και συμβάλλουν στα προγράμματα δράσης για το κλίμα. Ένα παράδειγμα τέτοιας στήριξης για τα δάση από την ΚΑΠ μπορεί να δει κανείς στη Σλοβακία όπου σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) συνέβαλε στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δασικών αποθεμάτων της Σλοβακίας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

  • COP26: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την δέσμευση 1 δισεκατομμυρίου ευρώ για την προστασία των παγκόσμιων δασών

Συνεισφορά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ στη δέσμευση για την παγκόσμια χρηματοδότηση των δασών έγινε από τα κράτη μέλη στην 26η Διάσκεψη των Μερών για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP26) στη Γλασκώβη τον Νοέμβριο. Αυτό το πενταετές πακέτο από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ξεκίνησε από την Πρόεδρο Ursula von der Leyen, η οποία υπογράμμισε τη σημασία του τονίζοντας ότι: «Τα δάση είναι οι πράσινοι πνεύμονες της γης. Πρέπει να τα προστατέψουμε και να τα αποκαταστήσουμε». Η νέα χρηματοδότηση θα βοηθήσει τις χώρες εταίρους να προστατεύσουν, να αποκαταστήσουν και να διαχειριστούν βιώσιμα τα δάση σε όλο τον κόσμο και να προσφέρουν στη Συμφωνία του  Παρισιού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

  • COP26: Συμφωνία για βιώσιμα συστήματα τροφίμων

Οι συζητήσεις για τη γεωργία στο COP26 κατέληξαν σε ένα σχέδιο συμφωνίας μεταξύ των χωρών σχετικά με την ανάγκη μετάβασης προς βιώσιμα και ανθεκτικά στο κλίμα συστήματα τροφίμων, λαμβάνοντας υπόψη την ευπάθεια της γεωργίας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι συμμετέχουσες χώρες αναγνώρισαν ότι αυτή η μετάβαση θα είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και την αντιμετώπιση της πείνας σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς και για την επίτευξη κλιματικών στόχων, όπως η μείωση των εκπομπών. Οι βασικοί ρόλοι που επισημάνθηκαν είναι: πρακτικές διαχείρισης εδάφους και θρεπτικών ουσιών, βέλτιστη χρήση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των οργανικών λιπασμάτων και της ενισχυμένης διαχείρισης της κοπριάς, βιώσιμη διαχείριση των συστημάτων κτηνοτροφίας, όπως η βελτίωση της υγείας των ζώων, καθώς και κλιμάκωση της υποστήριξης και των πόρων ώστε να επιτευχθούν γεωργικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμα και ανθεκτικά στο κλίμα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

καθώς και πολλά άλλα θέματα αγροτικής πολιτικής τα οποία μπορείτε να δείτε εδώ.

Μοιραστείτε το άρθρο
Facebook
Twitter
LinkedIn